top of page

Stare fotografske tehnike u Krapju – fotografije Miroslava Arbutine rađene tehnikom s početaka fotog


Sisački fotograf Miroslav Arbutina Arbe u Prijemnom centru za posjetitelje u Krapju, održao je prezentaciju snimanja i izrade fotografija prema tehnologiji s početaka fotografije.

Tijekom vikenda u Krapju, gdje su se okupili predstavnici foto klubova Hrvatskog fotosaveza, a u programu o starim fotografskim tehnikama i procesima, Arbutina je imao što kazati i pokazati.

Miroslav Arbutina Arbe u fotografiji je preko četiri desetljeća, svoje fotografske radove objavljivao je u časopisima, priređivao je izložbe, no nakon analogne i digitalne fotografije, zadnjih godina zakoračio je u novi svijet, starih tehnika izrade fotografija.

Savladao je različite stare fotografske tehnike, mokri kolodij, gum print, gum oil print, Van Dykea, cijanotipiju, tehnike kojima se danas koriste samo rijetki, u Hrvatskoj je tek nekolicina fotografa koji se služe ovim tehnikama. Svoje znanje Arbutina prenosi i drugima, pa će tako u suradnji s Hrvatskim fotosavezom i Javnom ustanovim Parka prirode Lonjsko polje, u edukacijskom centru HFS-a u Krapju učiti druge o starim fotografskim vještinama.

Prema najavi Zlate Medak, dopredsjednice HFS i voditeljica programa rada s mladima, Krapje je izabrano kao „Centar starih fotografskih tehnika“, kako bi se polaznici edukacija upoznavali sa starim tehnikama i čuvala fotografska baština.

Arbutina kaže, „treba početi od osnova fotografije, treba naučiti gledati, da bi vidio moraš imati talent, ali upornim radom može se razviti umijeće zapažanja“. Još dodaje „bitno je tko je iza fotoaparata, a ne kakav aparat imaš“.

0 views0 comments
bottom of page